lørdag 18. september 2010

EplepressingI fjor prøvde familien Opstad seg på eplepressing sammen med oss i familien Karlsen. Det var med vekslende hell. Vi hadde kjøpt oss kvern til å mose eplene med, men vi så oss ikke råd til en presse, og endte dermed opp med å lage en selv av bla. en biljekk. Dette fungerte i utgangspunktet veldig bra, helt til vi skulle smake på saften. Kryssfinér platene vi hadde brukt hadde satt en forferdelig smak på saften, og det var bare Øyvind som greide true ned noen dråper. Det rev i halsen. Teoriene verserte om at det kanskje var limet i platene som hadde løst seg opp osv. Det ble med det forsøket det året.

Dette året dro vi på ferie til Danmark. Der endte vi opp hos Nordisk Selvforsyning hvor vi plukket med oss en flunkendes ny eplepresse hjem. Fredag kveld fikk vi endelig prøve den. Familien Opstad hadde plukket 27 kilo epler som skulle presses til saft. Far til Øyvind hadde satt inn en annonse om at epletrær med epler søkes til plukking, og hadde fått napp på Klepp. Eplene ble undersøkt før de endte i kverna, og gikk videre til pressa. Dette fungerte utmerket. 27 kilo epler ble til 11,5 liter eplesaft. Nå skal det sies at dette kanskje ikke var førsteklasses epler, de hadde nok ikke blitt solg over disk i noen butikk. Safta var overaskendes søt, men manglet nok litt syrlighet, og vil derfor bli blandet med saft av litt surere epler som vokser i hagen vår.

Utrolig spennendes og dersom noen har epler hengende som de sliter med å få brukt til noe fornuftig, så bare gi oss en lyd. Vi kommer og henter, og setter kanskje igjen en slump med saft på trappa.

0 kommentarer: