tirsdag 24. januar 2012

Gratin de Pommes de Terre et Saucisson
For en stund siden kom svigermor innom med en bok til oss som hun hadde kjøpt på loppemarked "Det Gode Franske Kjøkken". Boken var en murstein stappet med nyttig informasjon. Helt klart en bok etter min smak, ingen bilder men masse erfaringsbasert kunskap.  Julie Child som er en av forfatterne er det amerikanske svaret på Ingird Espelid Hovig og er meget kjent verden over, men ikke av meg, i det minste ikke til å begynne med. Etter litt googling viser det seg at hun spilles av Merryl Streep i filmen "Julie & Julia", og at boken figurerer i Cristopher Sjuves liste over de 10 beste kokebøkene, den har til og med sin egen facebook gruppe: vi som ønsker et nytt opplag av Julia Childs bok "det gode franske kjøkken", som kanskje har en noe laber oppslutning men.. Boka kan anbefales på det varmeste dersom du kan få tak i den eller du skulle være så heldig at noen kommer innom med en utgave til deg, slik jeg var. 

Etter en lang dag i akebakken på Brekko var det godt å komme hjem, fyre i ovnen, og nyte kaloririk og fettrik fransk bondekost til kvelds. 

Grateng med poteter, løk og pølser

Til 2 voksne + 2 små 

Varm opp ovnen til 200 grader.

1 1/2 dl løk
2 ss smør

4 1/2 dl rå poteter
i terninger

En ildfast form på 7-9 dl,
4-5 cm dyp og 20 cm i
diameter.
1-2 pølser (den typen du har lyst på)

3 egg pisket med 3 dl
kremfløte, 1/2 ts salt og
1/8 ts pepper

1/2 dl revet sveitserost
1 ss olivenolje eller
smør


Kok løken langsomt i smøret i 5 minutter, til den er mør, men ikke brun.

Ha potetene i kokende vann og kok i 6 – 8 minutter til de er så vidt kokt. La vannet renne godt av.

Smør formen. Legg halvparten av potetene i bunnen, og så halvparten av den kokten løken. Over dette legger du pølsene som du har skåret i skiver, så resten av løken, og til slutt resten av potetene.

Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper. Slå egg og fløte over potetene og rist formen så væsken fordeler seg i bunnen.

Fordel osten over retten og stenk med olje eller fordel små smørklatter på toppen. Stek i 30 - 40 minutter øverst i ovnen til den er pent brun oppå.

Bon apetit!

1 kommentarer:

Helge Alne sa...

Mer matoppskrifter pappa Karlsen!
Lenge siden jeg har lest bloggen. Hils alle, og gratulerer med kid!