torsdag 25. august 2011

Italiensk pizza med pestoEn av familiens favoritter er pizza. Pizza i forskjellige former. Hjemmelaget norsk pizza med tykk bunn og italiensk pizza med tynn, tynn bunn. Mye er skevet om pizza, og spør du italienere ville han nok ha ristet på hodet av det meste vi serverer, men det er jo en av de virkelig store gledene med å lage maten selv; at du kan gjøre akkurat som du vil. Du kan fylle pizzaen med akkurat hvor mange ingredienser du selv vil, og hva du vil, selv foretrekker jeg som regel å bare ha en ingrediens i tillegg til ost og tomatsaus. Oppskriften som følger er litt tidkrevende i og med at du først skal sette en start deig der gjæren skal starte opp, men dette er viktig, og resultatet blir ikke det samme om du kutter ut dette leddet (jeg har prøvd..). Noen butikker selger ekstra fint mel av sorten "typo 0 eller 00" dette er det du ville brukt dersom du hadde bodd i italia, så ta det dersom det er tilgjengelig, men vanlig fint hvetemel er også supert.


Pizza

Deig
Fire pizzaer, fire porsjoner

25 g fersk gjær
2 1/2 dl fingervarmt vann (37 C)
7 dl (400 g) fint hvetemel
1 ts salt

1. Begynn med å lage en startdeig. Løs gjæren opp i 1/4 dl av det fingervarme vannet. Tilsett ca. 2 ss mel. Rør til en glatt røre. La den heve under et klede i 30 minuter.
2. Ha ca. 6 dl mel i kjøkkenmaskinen (dersom du ikke har elter du får hånd). Ha i startdeigen, salt og resten av vannet og kjør dette forsiktig sammen. Elt deretter i 10 minutter.
3. Ta ut deigen og del i fire like emner, la dem heve under plastfolie i to timer (Det er nå du lager pestoen).
4. Ta en bolle om gangen. Elt den på benken et par minutter, kjevle den ut. Avslutt med å trykke med knokene rundt hele pizzaen ca. 2 cm innenfor kanten, for å få en opphøyet kant.


Fyll
Til en pizza:
200 g cherrytomater
salt
1 ss olivenolje
50 g fersk mozzarella (den myke som ligger i lake)
noen blader fersk basilikum

1. Del tomatene i to, legg dem i et dørslag og press med hånden slik at du får ut all væske.
2. Riv et par blader basilikum i biter og bland sammen med tomatene.
3. Legg tomatene på pizzaen ha på salt og olivenolje, del mozzarellaen i skiver og legg på toppen.
4. Du har nå laget en Pizza Margherita, dersom det er det du vil ha er det bare å steke, og legge på noen basilikumblader etterpå til pynt, for så å servere. Dersom du ønsker noe mer avansert er pizzaen nå klar for improvisering. Sleng på det du måtte ønske, jeg anbefaler blåmugg ost f.eks av typen Norzola, spekeskinke, sopp, tunfisk, løk osv.. mulighetene er endeløse. Pizzaen på bildet er laget med en halv stor løk som er kuttet i ringer og lagt på toppen.

Steking
Stekes på 275 grader, eller så varm som du klarer å få ovnen, i 8 - 12 minutter.


Pesto

1 potte basilikum
3 dl olivenolje
50 g pinjekjerner
50 g parmesan
3-4 fedd hvitløksfedd
Salt og pepper

1. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de har blitt gyldne, legg til avkjøling.
2. Ha basilikum, olje i en blender. Rensk og press hvitløken over. Kjør på full hastighet, men oljen må ikke bli varm. Tilsett pinjekjerner og revet parmesan (bruk for alt i verden ikke ferdig revet parmesan, type pulver som lukter spy). Kjør raskt sammen. Ferdig!

Pestoen avhenger i stor grad av hvor god olje du bruker. Olivenolje er ikke bare olivenolje. Jeg levde lenge i troen på at jeg ikke likte olivenolje i ren form, jeg kunne f.eks ikke ha det som dressing på salat. Men olivenolje ser jo utrolig godt ut, så jeg bestemte meg for å gi det en ny sjangs. Jeg kjøpte en dyr olje til ca. 200 kroner literen, og jammen var det ikke verdt pengene. Dersom du prøver en teskje med ren olivenolje av typen billigste sort, f.eks Eldorado, vil det trolig være veldig ubehagelig, med fare for å høres ut som en snobb vil jeg påstå at det ikke er spiselig i hele tatt. En god olivenolje (den trenger ikke være dyr, men er som regel det av en eller annen grunn) kan jeg ta en teskje av og faktisk synes det er godt. Så min oppfordring er å kjøpe en skikkelig olje dersom du skal lage pesto. En god olivenolje vil sansynligvis også være sunnere p.g.a fremstillingsmetoden. Extra virgin olje er ikke nødvendigvis bare Extra virgin olje det heller, men det får vi ta i et annet innlegg.
0 kommentarer: