søndag 14. august 2011

Cancer pagurusTaskekrabben (Cancer pagurus) er en krabbeart som er vanlig på hard bunn i Nordsjøen, Nordvest-Atlanteren og Middelhavet. Den hører til blant de kommersielt viktigste krepsdyrene, og er den største spiselige krabbearten som finnes naturlig i norske farvann. Wikipedia

Krabbe hører sensommeren og høsten til. Krabbe er veldig godt i seg selv, men samtidig er det noe mer. Et krabbemåltid tar utrolig lang tid, samtidig som man nesten ikke spiser. Man rensker og rensker, så spiser man litt, så rensker man igjen. Et godt krabbemåltid forutsetter sosialt lag med gode venner som underholder hverandre mens man rensker. Et slikt måltid var vi med på i går. Familien Opstad og familien Gudmestad var på besøk. Krabben ble hentet hos en god kollega som hadde fisket den selv, og som delte villig med seg, før den ble kokt hjemme på kjøkkenet. Etter en liten stund kunne 18 gode krabber settes på bordet og måltidet starte.

Koking av krabbe:
Beregn ca. 3 krabber per person.

I følge min (noe eldre) kokebok anbefaler Foreningen for Dyrenes Beskyttelse at man bruker Sinels-metoden når man skal koke krabben. Den går ut på følgende:
Krabben legges i kaldt vann rett fra springen, og så økes temperaturen raskt til kokepunktet. Krabben vil da bli bedøvet når temperaturen blir mellom 26 og 35 grader C og vil ikke vise noen tegn til smerte etter dette.

Ha i 2 ss salt per liter vann. Når vannet begynner å koke skrues temperaturen litt ned og krabben skal trekke i 25-30 minutter. La krabben trekke under lokk. Hvis vannet koker kan kjøttet bli tørt og trevlet. Avkjøl krabben liggende på ryggen. Server med loff, sitron, majones og godt smør, f.eks Kviteseidsmør.

Bon appétit


1 kommentarer:

Fru sukker sa...

Såg bare nydelig ut! Det er vel nå krabben er"best" også?