torsdag 21. august 2008

En lukt av lavendelHele sommeren har jeg nytt synet og lukten av mine vakre lavendel blomster. Men det fantastiske med denne blomsten er at den kan komme til nytte også etter sommeren. Å tørke lavendel er veldig kjekt og veldig enkelt. Her kommer oppskriften i bilder og tekst:

Blomster og blader bør høstes rett før blomstene springer helt ut, jeg høstet mine i juli. Lavendelen kan enten henges opp i småbunter i vinduet eller tørkes på en enkel tre/pappramme trukket med stoff. (denne er det bare å mekke selv) Rammen er best for da er det også enkelt og tørke bladene, som det også er veldig sterk lukt i.

Det neste som skjer er venting. Blomstene og bladene må få god tørketid, og lagres på en tørr og varm plass. De er ferdig tørket når bladene smuldrer opp når du klemmer på dem.

Det fineste er å skille tørket blader fra blomster.
Riv forsiktig av blomstene og fjern evt misfargede blomster.
Bladene kan enten knuses forsiktig eller bevares hele, alt etter hva du skal bruke dem til.


Deretter lagres de på tette bokser eller krukker. Kommer det fuktighet på lokket til krukkene, kan det tyde på at de ikke er helt tørre, tøm dem på rammen igjen og prøv igjen om noen dager.


Så er det bare å bruke fantasien!
Det er søtt med små lavendelposer som du fyller med blader og blomster som kan henge i klesskapet eller på badet. Ellers kan lavendel brukes i mat (tro det eller ei), i såpe, eller bare som pynt på bordet. Så er det ekstra kjekt å gi bort sånne små gaver, når du har laget dem selv.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for godt tips!

Therese